Ομιλητές


Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται οι κεντρικοί ομιλητές από το εξωτερικό. Για τον αναλυτικό κατάλογο, δείτε τη σελίδα “Πρόγραμμα


Διεθνείς Προσκεκλημένοι


Placeholder

Michal Govrin

Συγγραφέας, Σκηνοθέτιδα, Έδρα του Τμήματος Θεάτρου στο Κολλέγιο Emunah


Έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία ποίησης και μυθοπλασίας. Το 2010 επελέχθη από το Salon du Livre του Παρισιού ως μία εκ των τριάντα πιο συγγραφέων με τη μεγαλύτερη επιρροή τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είναι ιδρύτρια και συνεπιμελήτρια της σειράς ποίησης Devarim. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού μς θέμα διατριβής: Σύγχρονο Ιερό Θέατρο. Ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Εβραϊκού πειραματικού θεάτρου, η Govrin έχει σκηνοθετήσει βραβευμένες παραστάσεις. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλειάδα επιστημονικών και προσωπικών μελετών σε διάφορα διεθνή περιοδικά και σε πολλές γλώσσες. Ενδεικτικά: Το ταξίδι στην Πολωνία, Η Περίπτωση της Εβραϊκής Βιογραφίας και Μάρτυρες ή Επιζώντες; Σκέψεις για τη Μυθική Διάσταση του Πολέμου της Ιστορίας.


Placeholder

Joel Zisenwine

Διεθυντής Ερευνητικού Προγράμματος στο Yad Vashem, “Οι Απελάσεις των Εβραίων – Η Πανευρωπαϊκή Βάση Απελάσεων”


Ο Δρ. Joel Zisenwine είναι διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για τη Βάση Δεδομένων Απελάσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Έρευνα για το Ολοκαύτωμα, Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ και Λέκτορας στο Τμήμα Εβραϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Tel Aviv στο Ισραήλ. Αποδέκτης του Βραβείου Erich Kulka από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο το 2011. Ο Δρ. Zisenwine είναι ειδικός σε ζητήματα του Ολοκαυτώματος και έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε πληθώρα συνεδρίων στο εξωτερικό.

Placeholder

Wolfgang Benz

Ομότιμος Καθηγητής – Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου


Είναι ιστορικός, ομότιμος καθηγητής και, μέχρι τον Μάρτιο του 2011, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Αντισημιτισμό (Zentrum für Antisemitismusforschung – ZfA) στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στην Αυστραλία, στη Βολιβία, στη Βόρειο Ιρλανδία, στην Αυστρία και στο Μεξικό, σε ζητήματα της Γερμανικής ιστορίας στον 20ο αιώνα στον εθνοσοσιαλισμό, στον αντισημιτισμό και στα προβλήματα των μειονοτήτων. Είναι επιμελητής πολλών σειρών βιβλίων και μέλος της  P.E.N. (Poets, Essayists, and Novelists – PEN-Zentrum Deutschland)


Placeholder

Pablo A. Torijano

Καθηγητής – Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης


Καθηγητής στο Τμήμα Εβραϊκών και Αραμαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο  Complutense της Μαδρίτης. Μέχρι το 2002 η έρευνά του εστιάζε στον Ιουδαϊσμό του Δευτέρου Ναού (Solomon the Esoteric King, Leiden: Brill, 2002) και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων, κυρίως για τα ψευδεπίγραφα. Έκτοτε έχει διευρύνει την έρευνά του στα πεδία της κριτικής και ιστορίας του κειμένου. Είναι συνεπιμελητής των κριτικών εκδόσεων για τα Γ΄και Δ΄Βασιλειών του προγράμματος για το κείμενο των Εβδομήκοντα (Akademie der Wissenschaften του Göttingen). Επίσης είναι επιμελητής της σειράς για την Ιστορία του Κειμένου της Βίβλου (Brill).

Placeholder

Andrzej Kacorzyk

Διευθυντής του ICEAH και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Auschwitz-Birkenau


Από το 1997 εργάζεται στο Κρατικό Μουσείο του Auschwitz- Birkenau. Όταν ιδρύθηκε το Διεθνές Κέντρο για την Εκπαίδευση για το Auschwitz και το Ολοκαύτωμα (ICEAH), υπηρέτησε ως οργανωτικός διαχειριστής και από τον Μάρτιο του 2010 ως επικεφαλής του Τμήματος Επισκεπτών. Πλέον κατέχει τη θέση του Διευθυντή του ICEAH και του Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κρατικό Μουσείο του Auschwitz-Birkenau. Επίσης μελέτησε σε μεταπτυχιακό επίπεδο ιστορία και μουσειολογία στο Γιαγκελλόνιο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας και παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στην Ιταλία.


Placeholder

Anca Tudorancea Ciuciu

Λέκτορας Εβραϊκής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου


Λέκτορας Εβραϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και Ερευνήτρια και Επιστημονική Γραμματέας στο Κέντρο για την Ιστορία των Εβραίων της Ρουμανίας (Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρουμανίας). Έχει ειδικευθεί στην μελέτη της Εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και της οπτικής ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Συμμετείχε στη συγγραφή του λευκώματος Ιστορίες και Ίχνη του Σεφαρδίτικου Βουκουρεστίου, που παρουσιάστηκε κατά την προεδρία της Ρουμανίας στον IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Διεθνής Ένωση για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος).

Οργάνωση:

Υπό την Αιγίδα:


Με τη συνεργασία και την υποστήριξη των: